Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η' ΜΟΙΡΑ; - ΙΚΑΡΙΑ

Ικαρια: Οι καλυτερες προτασεις για το φαγητο, την διαμονη και την διασκεδαση σας! 

Η Ικαρία βρίσκεται μεταξύ Σάμου και Μυκόνου. Είναι ένα μαγικό  νησί και κάθε γωνιά του πραγματική αποκάλυψη..

Η ιστορία στην Ικαρία καλπάζει,  απ’ αιώνων, από τον πύργο του Δράκανου ως το κάστρο του Κοσκινά και από την Οινόη ως το Ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, στο Να. Στη  νότια Ικαρία, στον Ίκαρη,  θα αναπολήσεις την πτήση και την πτώση του Ικάρου, στον Άγιο Κήρυκο θα χαρείς τους θησαυρούς του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, θα γευτείς την εξαίρετη τοπική φιλοξενία, τα υπέροχα ντόπια γλυκά και την εξαιρετική κουζίνα και θα αναβαπτιστείς  στις ιαματικές πηγές των Θέρμων, του Μουσταφά και της Λευκάδας.
 
Στα βόρεια του νησιού είναι ο Εύδηλος, με το καινούριο λιμάνι, με τη μεγάλη γέφυρα που βγάζει στη δημοσιά  και τα παλιά αρχοντικά στην παραλία.
Στο κέντρο της Ικαριάς   βρίσκονται το μοναδικό δάσος του Ράντη  και η Ακαμάτρα, ένα πανέμορφο χωριό,  μουσείο της ικαριώτικης αρχιτεκτονικής.
Στην δυτική Ικαρία,  στις Ράχες,  η ζωή  κυλά σε διαφορετικούς ρυθμούς. Τα μαγαζιά ανοίγουν αργά το βράδυ και κλείνουν νωρίς το πρωί. Το γεγονός αυτό,  μοναδικό φαινόμενο  και ξεχωριστή εμπειρία σε ολόκληρο το Αιγαίο έχει τις ρίζες του στα δύσκολα χρόνια της πειρατείας και αποδίδεται στην άμυνα των κατοίκων ενάντια στις πειρατικές επιδρομές καθώς και στις ιδιαίτερες συνήθειες τους να δουλεύουν, ολημερίς,  στα μακρινά χωράφια τους και να μαζεύονται πολύ αργά,  λόγω των αποστάσεων, το βράδυ στο χωριό, για τα ψώνια τους και τις κοινωνικές τους  υποχρεώσεις.
Σ’ ένα χωριό των Ραχών, τους Βρακάδες,  σώζεται   το «Σπίτι με τους Σκορπιούς»,  ένα παλιό ικαριώτικο αγροτόσπιτο, στέγη για   τον Μίκη Θεοδωράκη  και τους συντρόφους του  στα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου που τώρα μετασκευάζεται σε μουσείο.
Η Ικαρία έχει μια πρωτόγνωρη ομορφιά. Οι παραλίες του Φάρου, του Ευδήλου και του Αρμενιστή ενθουσιάζουν τους επισκέπτες, ενώ η παραλία στο Να, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, γοητεύει. Η Μεσακτή και το Γιαλισκάρι θεωρούνται από τις ωραιότερες αμμουδιές του Αιγαίου. 

Η Ικαρία έχει έκταση 255 km2 και πληθυσμό 8000 κατοίκους. Διαθέτει αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Άγιο Κήρυκο και δυο λιμάνια το ένα στη πρωτεύουσα και το άλλο στον Εύδηλο.
Υγειονομική στήριξη στο νησί παρέχουν το Νοσοκομείο στον Άγιο Κήρυκο, το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο και τα Περιφερειακά Ιατρεία στις Ράχες και στα κεφαλοχώρια.
Από τα αμπέλια  του Αθέρα και του Πράμνου  φτιάχνεται μαύρο μπρούσκο κρασί, ο περίφημος "Πράμνειος Οίνος", που ύμνησε ο Όμηρος. Η παράδοση συνεχίζεται από τους σύγχρονους καριώτες οινοποιούς που μάλιστα προχώρησαν και σε εναλλακτικούς τρόπους οινοποιίας.  
Το τουριστικό προϊόν της Ικαρίας χαρακτηρίζεται από  μοναδικά στοιχεία. Το φυσικό της περιβάλλον, οι παραδοσιακοί της οικισμοί, τα γραφικά λιμανάκια αλλά και οι μοναδικές παραλίες συνθέτουν τόπο υψηλού φυσικού κάλλους. Μοναστήρια μέσα στο δάσος όπως της Παναγιάς Μουντέ και της οσίας Θεοκτίστης  και ατελείωτες παραλίες, σε εκβολές ποταμών, κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται δέος καθώς ο Θεός έχει απλόχερα προικίσει αυτόν τον τόπο.  
Όμως για να είναι ένας προορισμός   ιδιαίτερος δεν αρκούν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Οι άνθρωποι της Ικαρίας, φιλόξενοι και άμεσοι, ευγενικοί και χαμογελαστοί προς τους επισκέπτες, είναι που δίνουν το μεγαλείο στον προορισμό.
Η παράδοση της Ικαρίας εκφράζεται απλόχερα στον ικαριώτικο χορό και  στην δημοτική της μουσική. Ιδανικός τρόπος να  γνωρίσεις  την τοπική παράδοση είναι να βρεθείς σε ένα από τα πανηγύρια, να θαυμάσεις και να χορέψεις τον ικαριώτικο.
Τα πανηγύρια της Ικαρίας είναι μνημειώδη,  με τους παραδοσιακούς χορούς και τις  εξαίσιες μουσικές αλλά και με τα πλούσια και νόστιμα εδέσματα από την ευλογημένη γη του νησιού. Κρέατα και τυριά,  γλυκά και αγνά αγροτικά προϊόντα σερβίρονται στα εστιατόρια και τις γιορτές στα προαύλια των εκκλησιών από τους δραστήριους τοπικούς συλλόγους και στα  φιλόξενα σπίτια των χωριών που ανοίγουν διάπλατα στους επισκέπτες.
Οι Ικαριώτες είναι άνθρωποι  ελεύθεροι από την εποχή του Ικάρου μέχρι σήμερα. Το 1912 έκαμαν την Επανάσταση τους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ιδρύοντας την Αυτόνομη Ικαριακή Πολιτεία και στη συνέχεια κήρυξαν την Ένωση με την μητέρα πατρίδα. Σήμερα ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την αλιεία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Η τουριστική υποδομή του νησιού υπολογίζεται σε 3.000 κλίνες, κατανεμημένες σε Άγιο Κήρυκο, Εύδηλο, Γιαλισκάρι και Αρμενιστή σε ξενοδοχεία όλων των τύπων και φροντισμένα καταλύματα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου