Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Τα σπήλαια του νομού Καρδίτσας είναι περισσότερα από 80 στον αριθμό, τα οποία όμως ελάχιστα έχουν μελετηθεί. Απαιτείται συστηματική μελέτη προκειμένου να αποκαλύψουν το φυσικό τους πλούτο και την αισθητική τους αξία. Σε κάθε περίπτωση όμως, έστω και για απλή επίσκεψη σ’ αυτά, αυτή πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις, επίσης πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκληθούν ζημιές τόσο στο διάκοσμό τους (σταλακτίτες, σταλαγμίτες, φυσική διαμόρφωση) όσο και στη λειτουργία τους ως ιδιαίτερα μικροοικοσυστήματα (βιότοπος πολλών ειδών νυχτερίδας) του φυσικού περιβάλλοντος.

Συνοπτικά, τα σπήλαια της περιοχής είναι:

Περιοχή Καρίτσας,  «σπηλιά του Γάκη»: Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο, με πλούσιο διάκοσμο και μεγάλη αποικία νυχτερίδων. Έντονη η παρέμβαση του ανθρώπου (σκουπίδια, επιγραφές, καταστροφές σπηλαιοθεμάτων κ.α.). Χρήζει άμεσης προστασίας και αποκατάστασης.

 Τεχνική περιγραφή:

• Μήκος άξονα ανάπτυξης: 110μ
• Συνολικό μήκος διαδρομών: 190μ
Περιοχή Μέγα Ρέμα, «σπηλιά του Καϊμακιά»: το μεγαλύτερο έως σήμερα εξερευνημένο σπήλαιο του νομού. Υπόγειο ποτάμι, κινούμενο σε δύο επίπεδα με εξαιρετικό διάκοσμο.

Τεχνική περιγραφή:

• Μήκος άξονα ανάπτυξης άνω επιπέδου: 220μ
• Μήκος άξονα ανάπτυξης κάτω επιπέδου: 220μ
• Συνολικό μήκος διαδρομών: 470μ
• Απαραίτητος ο σπηλαιολογικός εξοπλισμός για κάθετη κίνηση σε σπήλαια.

Περιοχή Άγιος Ακάκιος, «Αετοφωλιά» (η «τρύπα στο Ντάμι του Γκρέκα»): Οριζόντιο σπήλαιο μήκους 100μ περίπου με εντυπωσιακή είσοδο. Η ευθύγραμμης ανάπτυξης στοά, είναι ευρύχωρη με αρκετά «στολίδια», παρά το μικρό μήκος της.

Περιοχή Σμόκοβο, «Κουδουνότρυπες»: Διάκλαση μήκους 1km περίπου με πρόσβαση από διάφορα σημεία στις σπηλιές που σχηματίζονται. Στα δύο πιο ενδιαφέροντα και βαθύτερα σημεία είναι απαραίτητη η χρήση σκοινιών.

Σημείωση: Η πρακτική της σπηλαιολογίας συχνά απαιτεί γνώση και εμπειρία σε διάφορες τεχνικές. Μην το επιχειρείτε μόνοι σας. Απαιτείται επίσης η σχετική άδεια από τον αρμόδιο φορέα και προτείνεται η καθοδήγηση από έμπειρο σπηλαιολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου