Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Το νησί της Καλύμνου, με έκταση 109,67 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 16 000 κατοίκους, βρίσκεται στα Δωδεκάνησα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Κω, τη Λέρο και την δυτική Τουρκία (η Μικρά Ασία). Σε αντίθεση με άλλα ελληνικά νησιά, η Κάλυμνος έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα της.

Η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα καθιστούν το νησί αυτό ιδανικό μέρος για τους αναρριχητές. Για όσους αναρριχητές έχουν ταξιδέψει, ο βράχος της Καλύμνου μοιάζει με αυτον της Ταϊλανδης. 

Η Κάλυμνος όμως απο τους περισσότερους αναρριχητές κρίνεται ως πληρέστερος προορισμός. Ο ασβεστόλιθος, η αναρρίχηση στους σταλακτίτες, τα πολλά σπήλαια συνέβαλαν στο να χαρακτηριστεί η Κάλυμνος απο τα περιοδικά Vertical, Klettern, Climbing, Desnivel, ως μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες « του κόσμου των αναρριχητών ». 

Υπάρχουν περίπου 60 πεδία με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης κυρίως «μιας σχοινιάς», δυσκολίας απο 4 έως 9, που είναι εύκολα προσβάσιμα απο μονοπάτια. Οι περισσότερες διαδρομές της «μιας σχοινιάς» κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 μέτρων.  Ωστόσο, υπάρχουν και διαδρομές της «μιάς σχοινιάς» που φτάνουν τα 50 - 60 μέτρα.  Για την διάνοιξη των διαδρομών στο νησί χρησιμοποιούνται σύγχρονα υλικά, ανοξείδωτα στα οποία γίνεται τακτικά συντήρηση.

climbing_kalymnos_1 climbing_kalymnos_2 climbing_kalymnos_3

Η πλειοψηφία των διαδρομών βρίσκεται στο δυτικό/ βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Να μην παραλείψουμε το γραφικό νησάκι της Τελένδου στο οποίοι δημιουργούνται όλο και περισσότερες διαδρομές με έμφαση στις διαδρομές «πολλών σχοινιών» διαφορετικού ύψους. Στην Κάλυμνο ανοίγονται περίπου 100-150 νέες διαδρομές κάθε χρόνο απο Έλληνες και ξένους αναρριχητές. Αυτή την στιγμή το νησί έχει πάνω από 1300 οργανωμένες διαδρομές.

climbing_Kalymnos_4

Η Κάλυμνος έχει ενα ευχάριστο κλίμα όλο το χρόνο και παραμένει ένας οικονομικός προορισμός.  Μικρά εστιατόρια προσφέρουν φρέσκα θαλασσινά και πιάτα σχάρας σε πολύ λογικές τιμές.  Και φυσικά μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα νόστιμα τοπικά εδέσματα και γλυκά.

Το νησί διαθέτει όλες τις απαιτούμενες υποδομές : διάφορους τύπους καταλυμάτων, σούπερ μαρκετ, Ιντερνετ καφέ, ταχυδρομείο, νοσοκομείο, εστιατόρια, μπαρ, ΑΤΜ κλπ.anarixisiΤα τελευταία χρόνια στην Κάλυμνο αναπτύχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την ενασχόληση με την αναρρίχηση. Ένα ζευγάρι Ιταλών αναρριχητών που τυχαία επισκέφθηκε το νησί διαπίστωσε, προς μεγάλη έκπληξη όλων, τις μεγάλες και ποικίλες δυνατότητες αναρρίχησης στα βουνά της Καλύμνου. Από τότε η εισροή αναρριχητών είναι μεγάλη. Οργανώθηκαν και ανοίχθηκαν διαδρομές κυρίως στη βόρεια πλευρά του νησιού. Στις διαδρομές έχουν δοθεί ονόματα από την Ελληνική Μυθολογία (Οδύσσεια, Μούσες).
Έχει δημιουργηθεί σχολή αναρρίχησης με στόχο την εκπαίδευση Καλυμνίων αναρριχητών, τη συντήρηση των ασφαλειών των διαδρομών της περιοχής και την ανανέωσή τους.
Η Κάλυμνος διαθέτει ένα από τα ασφαλέστερα και άριστα ποιοτικά ελεγμένο αναρριχητικό πεδίο. Το κλίμα του νησιού είναι ιδανικό για το άθλημα, όλο το χρόνο (από Μάρτιο έως και τέλος Οκτωβρίου), ακρετά σκιερό και με λίγες βροχές. Όσοι λοιπόν αγαπάτε την αναρρίχηση, η Κάλυμνος αποτελεί πρόκληση για σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου