Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

ΣΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ

Σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές όσοι τρώνε 300 γραμμάρια σπανάκι την ημέρα, μειώνουν έως και 5% την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για τροφοδοσία και ενεργοποίηση των μυών.
Δηλαδή όπως το σπανάκι, μας κάνει τους μύες πιο αποδοτικούς και συνεπώς και πιο δυνατούς, όπως ακριβώς και στα κινούμενα σχέδια με τον Ποπάυ.
Φυσικά δεν πρόκειται να αποκτήσουμε υπεράνθρωπες δυνάμεις, αλλά οι επιστήμονες τόνισαν ότι : » Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μυς του, τους κάνει να λειτουργούν πιο ομαλά και αποδοτικά».
Η ωφέλεια του σπανακιού «κρύβεται» στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία και τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια (τα «εργοστάσια ενέργειας») των κυττάρων.
Οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές, καθημερινά επί τρεις μέρες, να καταναλώσουν καθαρά συμπληρώματα νιτρικών αλάτων σε ποσότητα ισοδύναμη με ένα πιάτο σπανάκι. Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές έκαναν έντονη άσκηση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα γινόταν μέτρηση του οξυγόνου τους. Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα, οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μυς τους λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά.
Οι Σουηδοί ερευνητές έδειξαν ότι η διατροφη με νιτρικά άλατα αυξάνει το επίπεδο του νιτρικού οξέος στο σώμα, με τη βοήθεια «φιλικών» βακτηρίων. Το νιτρικό οξύ είναι ωφέλιμο, επειδή ανοίγει τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του. Από την άλλη, τα κυτταρικά μιτοχόνδρια, όπως όλες οι «μηχανές», χάνουν ενέργεια λόγω θερμικών απωλειών, όμως τα νιτρικά άλατα φαίνεται πως σταματούν αυτές τις απώλειες και κάνουν τα κύτταρα -συνεπώς και τους μυς- πιο αποδοτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου