Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο Καναδάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο μετά τη Ρωσία, με συνολική έκταση εκατονταπλάσια της Ελλάδας. Παρόλα αυτά ο πληθυσμός της χώρα μόλις που φτάνει το 1/5 του πληθυσμού της Ρωσίας.


Ο Καναδάς βρέχεται ανατολικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Νοτίως συνορεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Βορειοδυτικά συνορεύει με την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκτείνεται στον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι τον Βόρειο Πόλο.
Οι σχέσεις του Καναδά με τις γειτονικές ΗΠΑ αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας. Οι δυο χώρες έχουν πολύ καλές εμπορικές σχέσεις.
Η Συνθήκη Ελευθέρου Εμπορίου (North American Free Trade Agreement) ανάμεσα στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό προκάλεσε εμπορική έξαρση στον Καναδά, ωστόσο τα προβλήματα δεν έλειψαν.
Έντονες ανησυχίες εκφράζονται για την πιθανότητα ρύπανσης από τα Αμερικανικά εργοστάσια που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας αλλά και για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης πετρελαίου από την Αλάσκα.
Ουσιαστικά ο Καναδάς είναι δημιούργημα Άγγλων και Γάλλων αποίκων που δεν θέλησαν να ακολουθήσουν την Αμερικανική Επανάσταση κατά του βρετανικού στέμματος.
Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, η ιστορία του Καναδά χαρακτηρίζεται από διαπραγματεύσεις, συνθήκες και συμβιβασμούς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και βίαια επεισόδια στην καναδική ιστορία.
Ο Καναδάς επιδιώκει να υιοθετήσει μια πολιτική διαφορετική από αυτή της Αμερικής. Η χώρα έχει επιστρατεύσει στρατιωτικές δυνάμεις για τον αμερικανικό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, ωστόσο δεν υποστηρίζει το εμπορικό εμπάργκο της Αμερικής στην Κούβα. Επίσης ο Καναδάς δεν έστειλε εκστρατευτικές δυνάμεις στον πόλεμο της Αμερικής εναντίον του Ιράκ.
Η μετανάστευση έχει μετατρέψει τον Καναδά σε ένα από τα πιο πλούσια έθνη. Κάποιες δυσκολίες που συνδέονται με τις αυξανόμενες διακρίσεις και την ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο αρχίσουν να αποκτούν την προσοχή του κόσμου. Πολλοί νέοι μετανάστες συρρέουν από την Ασία. Οι γηγενείς αποτελούν λιγότερο από το 2% του πληθυσμού.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γαλλόφωνοι κάτοικοι του Κεμπέκ, μετά από τρεις αιώνες ως πολίτες β΄ κατηγορίας υπό την κηδεμονία της Καθολικής Εκκλησίας, αποφάσισαν να ζητήσουν με ένα δυναμικό τρόπο τα δικαιώματά τους. Η λεγόμενη «Ήσυχη Επανάσταση» κατά την δεκαετία του 1960, άλλαξε κατά πολύ την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στο Κεμπέκ.
Το 1976, στις επαρχιακές εκλογές στο Κεμπέκ, πρώτο κόμμα βγήκε το εθνικιστικό Κεμπεκιώτικο Κόμμα (Parti quιbecois) και το 1980 διεξήχθη δημοψήφισμα για την απόσχιση της επαρχίας από τον Καναδά. Παρόμοιο δημοψήφισμα έγινε και το 1995, αλλά και στα δύο το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τους υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης του Κεμπέκ.
Το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Κεμπέκ ξαναβγήκε στην επιφάνεια στα τέλη του 2006, όταν η βουλή συμφώνησε ότι το Κεμπέκ θα πρέπει να θεωρείται ως ένα «έθνος» μέσα στον Καναδά. Η κίνηση αυτή ήταν κυρίως συμβολική, χωρίς κάποιο συνταγματικό ή νομικό υπόβαθρο.
Ο Καναδάς έχει επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στον Αρκτικό με αυξανόμενη αίγλη ενώ έχει εμπλακεί σε εδαφικές φιλονικίες με την Αμερική και τη Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου