Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΣΘΟΝΙΑ

Άφησε πίσω της το σοβιετικό παρελθόν κι έκανε βουτιά στα βαθιά νερά του εκσυγχρονισμού και των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, όμως δεν απαλλάχθηκε από την αύρα του Μεσαίωνα... Πύργοι, κάστρα, ιππότες και αρχοντοπούλες ξεπηδούν από τα παραμύθια της Εσθονίας και «προσγειώνονται» στο Ταλίν.

Η Εσθονία είναι μία από τις πιο αδικημένες χώρες της Ευρώπης, από την άποψη ότι είναι πραγματικά κρίμα μία τόσο όμορφη περιοχή με μεγάλη ιστορία, αρχιτεκτονικό πλούτο και «ζωντανά» αξιοθέατα να παραγκωνίζεται, επειδή υπήρξε τμήμα του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Λογικά θα σκεφτεί κανείς ότι ένα κράτος του βόρειου ημισφαιρίου σαν την Εσθονία, δίπλα ακριβώς στην παγερή Ρωσία και τη Φινλανδία του πολικού ψύχους, δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο παρά κρύο, χιόνι, λευκά τοπία και σταλινικά κτήρια. Η πραγματικότητα όμως είναι πέρα για πέρα διαφορετική, καθώς το ήπιο εύκρατο κλίμα -λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων της Βαλτικής- έχει συμβάλει στη δημιουργία εκπληκτικών τοπίων με άφθονο πράσινο και σημαντικά εθνικά πάρκα.

Μέσα σε λίγα χρόνια ανεξαρτησίας, η Εσθονία έσπασε όλα τα φράγματα ανακτώντας το χαμένο έδαφος. Σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, έχει αποκτήσει το προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, σε σημείο που το παρατσούκλι e-stonia να την χαρακτηρίζει απόλυτα. Πρώτο παράδειγμα το δωρεάν internet! Βάσει νόμου, πλέον κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, 2 στους 3 Εσθονούς σερφάρουν καθημερινά στο διαδίκτυο, 80% των τραπεζικών συναλλαγών γίνονται ηλεκτρονικά και καθένας μπορεί να συμμετέχει online στη συζήτηση των νομοσχεδίων. Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων προσθέστε και τη χρήση κινητού. Φανταστείτε ότι ενώ το 1991 μόλις το 1/2 του πληθυσμού είχε σταθερό τηλέφωνο, σήμερα πάνω από τα 3/4 απολαμβάνουν όχι μόνο τα οφέλη του σταθερού αλλά και του κινητού τηλεφώνου.


Ιστορία
Η έξοδός της δε από τη Σοβιετική Ένωση και η ομαλή μετάβασή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε μια νέα εποχή βασισμένη στο ανοιχτό πνεύμα και τη δίψα για μάθηση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον τα τελευταία 4.500 χρόνια και υποδεικνύουν ως πρώτους κατοίκους φινλανδοουγγρικά φύλα. Για πολλούς αιώνες, τα εσθονικά εδάφη υπήρξαν μήλον της έριδος για Σκανδιναβούς κι Ευρωπαίους, ενώ οι επιδρομές ήταν συχνότατο φαινόμενο. Οι πρόγονοι των σημερινών Δανών μπορεί πρώτοι να επέβαλαν την κυριαρχία τους, όμως δεν ήταν και οι τελευταίοι. Το 1345, θεωρώντας την αντικείμενο αγοραπωλησίας, πούλησαν την Εσθονία σε γερμανούς Τεύτονες Ιππότες. Οι υπόλοιποι «γείτονες» που την εποφθαλμιούσαν δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια... Έτσι Σουηδοί, Πολωνοί και Ρώσοι έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Η Εσθονία αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος μόλις το 1918, ενώ το 1940 προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μαζί με τα λοιπά κράτη της Βαλτικής. Η απελευθέρωση και η πλήρης ανεξαρτησία ήρθαν 51 χρόνια μετά. Το «σωτήριο» δε έτος 2004 που επίσημα εντάχθηκε στην Ε.Ε., η χώρα άνοιξε τις πύλες της στον έξω κόσμο και μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι του τουρισμού με το υπέροχο Ταλίν, την πρωτεύουσά της, να κρατά τα ηνία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου