Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΡΟΟΠΤΑ

Το μικρό σας δοκιμάζει γεμάτο περηφάνια τα καινούργια του μπρατσάκια και κάθε τόσο σας ρωτά «μαμά πότε θα φύγουμε διακοπές;» Κι επειδή είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί, για να πάνε όλα καλά.
Το καλοκαιράκι έφτασε και μαζί του και οι πολυπόθητες διακοπές ! Την εποχή αυτή τα σχολεία κλείνουν, γεγονός που συνεπάγεται περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση. Είναι επίσης εποχή διακοπών στο βουνό ή τη θάλασσα. Οι κίνδυνοι όμως παραμονεύουν.
Οφείλουμε λοιπόν να μάθουμε τα παιδιά μας, όσο το δυνατό νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι διακοπές προυποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων μπορούν να σας ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που ενδείκνυται για τα παιδιά, ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους, για ασφαλές και άνετο ταξίδι.
Όπου κι αν βρεθούμε αυτό το καλοκαίρι, ας μάθουμε τα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προιόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ ξανά στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί.
Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους μας. Δυστυχώς όμως θεωρούνται τόσο συνηθισμένα που παραβλέπονται. Όλοι πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί σ’ εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πολλά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κι όμως, σε ότι αφορά τα μικρά παιδιά, πρέπει πάντα να προνοούμε και να επιβλέπουμε.

Στη θάλασσα

 • Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε τα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά όσο το δυνατόν νωρίτερα.
 • Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμη κι αν ξέρουν να κολυμπούν.
 • Μην βασίζεστε σε φουσκωτά αντικείμενα (μπρατσάκια, κουλούρες κ.λπ.) για την ασφάλειά τους.
 • Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι.
 • Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια παιχνίδια ή αθλήματα ή επιβαίνουν σε σκάφη, πρέπει να φροντίζετε ώστε να φορούν πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
 • Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά να κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτείτε πρώτα ότι τα νερά είναι βαθιά και χωρίς εμπόδια.
 • Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά να απομακρύνονται από την ξηρά χωρίς επίβλεψη.
 • Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει θαλάσσιο ρεύμα.
 • Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι και να αποφεύγουν τους ηρωισμούς.
 • Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως πατητές, κράτημα αναπνοής κ.α., πρέπει να αποφεύγονται, γιατί μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε πνιγμό.
 • Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Επιβάλλετε να βάζουμε πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακό στα παιδιά μας.
 • Αν τα παιδιά ψαρεύουν, οφείλουμε να τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κ.λπ.) αλλά και πως να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου