Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ


Στη Φολέγανδρο οι αποστάσεις είναι κοντινές και καλύπτονται με τα πόδια. Ωστόσο μικρά καΐκια δίνουν πρόσβαση στις παραλίες και υπάρχει και συγκοινωνία που εξυπηρετεί τη μετάβαση στο λιμάνι. Μόνο πέντε χιλιόμετρα απέχει η Άνω Μεριά από τη Χώρα. Μετά την Αγία Παρασκευή σε 15΄ - 20΄ λεπτά φτάνεις στον όρμο Βαθύ με την αμμουδιά Αγκάλη.

Εκεί υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ανηφορίζοντας από την Αγκάλη φτάνει κανείς στην Άνω Μεριά όπου βρίσκει το Λαογραφικό Μουσείο, που περιλαμβάνει σπίτι και στάβλο με όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για τη ζωή τους οι άνθρωποι. Από την Άνω Μεριά κατεβαίνουμε στο Λιβαδάκι, Αμπέλι, Άγιος Γεώργιος και Σερφιώτικο. 

Ο Καραβοστάτης είναι το μοναδικό λιμάνι του νησιού. Το καλοκαίρι έχει αρκετή κίνηση διαρκώς. Το χειμώνα έχει κόσμο μόνο όταν έρθει καράβι. Το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί γύρω στις 9 ώρες. Αμέσως μετά την προβλήτα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αρτεμίου, δίπλα στο νερό.

Για να κάνει κανείς το γύρο του νησιού με καΐκι πρέπει να ξεκινήσει από τον Καραβοστάτη. Κατευθύνεται κυρίως νότια και φτάνει στο Κάτεργο, την ομορφότερη παραλία του νησιού με ψιλό βότσαλο. Εδώ τα νερά είναι κρυστάλλινα και βαθυγάλαζα. Προχωρώντας ανατολικά καταλήγουμε στην παραλία των Φηρών. Μικρότερες παραλίες που συναντάμε είναι ο Γαλίφος και ο Άγιος Νικόλαος.Σοκάκια

Στάση μπορεί να γίνει στην Ασπροπούντα. Εδώ έρχεται κανείς μόνο δια θαλάσσης. Ανατολικότερα συναντάμε το Λιβαδάκι και βορειοδυτικά το Αμπέλι, το Βάρσαμο και το Δέντρο. Προς βορρά συναντάμε τη βορειότερη παραλία του νησιού τον Άγιο Γεώργιο, όπου πιάνει το μελτέμι.

Συνεχίζοντας το γύρο του νησιού συναντάμε το Σερφιώτικο και τη Χρυσοσπηλιά που αποτελεί έκπληξη, διότι μπορεί κανείς να τη δει μόνον αν το επιτρέπει ο καιρός και η Αρχαιολογική υπηρεσία. Με το γύρο του νησιού τελειώνει και η περιήγηση στη Φολέγανδρο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου