Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

ΛΗΜΝΟΣ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ
Η Λήμνος, γνωστή και ως νησί του Ηφαίστου, είναι το όγδοο σε μέγεθος νησί του Αιγαίου. Βρίσκεται ανάμεσα στη Λέσβο και τη Σαμοθράκη και απέχει 10 ώρες από την Αθήνα ακτοπλοϊκώς και 45 λεπτά αεροπορικώς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από έναν φοβερό καβγά του Δία με την Ήρα, πήρε το μέρος της μητέρας του κι ο Δίας τον πέταξε μακριά απ' τον Όλυμπο- στη Λήμνο. Οι κάτοικοι τον περιέθαλψαν κι αυτός τους δίδαξε την τέχνη του- αυτή του σιδερά. Πλέον, οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία των εύφορων πεδιάδων του νησιού, την κτηνοτροφία, την αλιεία και κάνουν τα πρώτα μικρά και προσεκτικά βήματα προς την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Η μεγάλη στρατιωτική δύναμη του νησιού έγινε, από παλιά, η αιτία να παρεξηγηθεί η Λήμνος και να θεωρείται η "Σιβηρία του Αιγαίου". Τώρα, περιμένει τους παραθεριστές για την περίτρανη απόδειξη του αντιθέτου.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα. Οι παλιότεροι την αποκαλούν ακόμα Κάστρο, λόγω του Ενετικού κάστρου που δεσπόζει στην περιοχή και προσφέρει πανέμορφη θέα της δυτικής πλευράς της Λήμνου σε όποιον το ανέβει. Αν είστε τυχεροι, μπορεί να δείτε και τα ροδίτικα ελάφια που εκτρέφονται στο κάστρο και ζουν ελέυθερα βρίσκοντας καταφύγιο στις σπηλιές του. Οι αρχαιολόγικοι χώροι, το αρχαιολογικό μουσείο, 30 ακόμα χωριά, πολλές πανέμορφες και παρθένες ακόμα παραλίες, τα ιαματικά λουτρά στα Θέρμα, οι δύο της λίμνες, οι αμμοθίνες στο Γοματι, η Λημνία φιλοξενεία, το εύγευστο κρασί, το πολύ και καλό ντόπιο ψάρι και οι ήσυχες διακοπές συνθέτουν την εικόνα της Λήμνου και υπόσχονται στον επισκέπτη μια αξέχαστη εμπειρία.

Μία στάση στο χωριό Παναγιά και συγκεκριμένα στο εκκλησάκι του Άγιου Χαράλαμπου αξίζει τον κόπο. Πρόκειται για το τελευταίο χωριό στα βορειοανατολικά του νησιού και για το τελευταίο σημείο (Αγ. Χαράλαμπος) στο φυσικό ακρωτήρι που σχηματίζεται, όντας παραλληλα το βορειότερο σημείο του νησιού , απέναντι απ' την Ίμβρο. Στο προαύλιο της εκκλησίας και πλάι στη θάλασσα υπάρχει ταβερνάκι με όλες τις νοστιμιές, απ' όπου μπορείτε ν' αγναντέψετε τόσο τη Σαμοθράκη, όσο και την Ίμβρο. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάστε να πιείτε από το αγίασμα που βρίσκεται λίγο πιο μακρυά, που, όπως λένε, έχει την ιδιότητα να θεραπεύει τις στομαχικές δυσλειτουργίες. Το περίεργο είναι ότι παρόλο που η περιοχή αυτή απέχει πάνω από 40 χιλιόμετρα απ' τη Μύρινα, σε μία απόμερη τοποθεσία, το καλοκαίρι σφύζει από ζωή..

Και όπως έλεγε ένα παλιό ρητό: "Σαν πας στη Λήμνο, θα κλάψεις δυο φορές. Μία στον πηγαιμό, λόγω του ξερού και γυμνού της τοπίου και τη δεύτερη επειδή δε θα θες να την αποχωριστείς, όταν θα φτάσει η ώρα του γυρισμού".

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου