Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

ΝΑΞΟΣ

 
ΓΕΝΙΚΑ
Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί στις Κυκλάδες και δεσπόζει με τους ορεινούς της όγκους στο κέντρο της. Η Νάξος ξεχώριζε πάντα μέσα στην ιστορική της διαδρομή για τον πολιτισμό της αλλά και για τα προιόντα της. Η Νάξος υπήρξε σπουδαίο κέντρο στο Αιγαίο από τα προιστορικά χρόνια και θα ανιχνεύσετε το μεγαλείο της στα αρχαία λατομεία μαρμάρου με τους μισοτελειωμένους Κούρους ή στα ορυχεία της περίφημης Σμύριδας, το Σμυρίγλι της Νάξου. 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η Νάξος είναι μεγάλο νησί διαθέτει εξαιρετικές παραλίες. Ολόγυρα σε όλη την τεράστια ακτογραμμή της Νάξου θα βρείτε παραλίες για κάθε γούστο. Καταπληκτικές χρυσές αμμουδιές ή παραλίες με βότσαλο. Παραλίες κοσμοπολίτικες ή πιο ερημικές καθώς και παραλίες για οικογενειακές καταστάσεις.

 
ΜΟΥΣΕΙΑ
To Αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου βρίσκεται στην χώρα της Νάξου και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο χτισμένο πάνω στο φράγκικο τείχος που προορίζονταν για σχολη Ιησουητών. Σε αυτό το κτίριο στεγάζονταν η σχολή που φοίτησε ο Νίκος Καζαντζάκης στην ολιγόχρονη παραμονή του στην Νάξο. Το 1973 το εξαιρετικό αυτό κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιόδου του δουκάτου της Νάξου παραχωρήθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία για να στεγάσει το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου.
Στο αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που ήρθαν στο φώς από τις ανασκαφές που διεξάγονται στη Νάξο για πανω από 60 χρόνια., και χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5300 π.Χ. - 5ος αι. μ.Χ.). Oι ανασκαφές στην Νάξο έχουν φέρει στο φώς πλήθος αρχαιολογικών χώρων (Γρόττα, Απλώματα, Πλίθος στη Χώρα, Μέλανες, Σαγκρί, Ύρια, Τσικαλαριό στην κεντρική Νάξο, Πάνορμος, Κορφή τ' Αρωνιού στην ανατολική Νάξο) αλλά και πολυάριθμων ευρημάτων τα οποία στεγάζονται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου