Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

 
Οι περισσότεροι από μας ανυπομονούν να δεχτούν τη ζεστασιά του καλοκαιρινού ήλιου! Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται όλο και περισσότερες βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό και το σώμα μας, όπως κυτταρικές αλλοιώσεις, καρκίνος του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Μπορεί η διατροφή να μειώσει τις αρνητικές αυτές συνέπειες;
Για να οχυρώσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου και την αφυδάτωση καλό θα είναι να ακολουθούμε μία διατροφή που περιέχει τα ακόλουθα: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και οχυρώνουν το δέρμα μας ενάντια στις καταστροφικές επιδράσεις του ήλιου. Τέτοιες τροφές είναι : τα φρούτα, τα πολύχρωμα λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά κ.α.
Οι πιο ισχυροί σύμμαχοι:
Βιταμίνη Α (β-καροτένιο). Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ μειώνει την ξηροδερμία και την ευερεθιστικότητα. Διατροφικές πηγές: συκώτι, κρόκος αυγού, σπανάκι, ντομάτα, καρότο, μπρόκολο, πεπόνι.
Βιταμίνη C. Συμβάλλει στη διατήρηση  του κολλαγόνου της επιδερμίδας και συντελεί στη γρήγορη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων. Διατροφικές πηγές: Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βοηθούν στη λίπανση της επιδερμίδας. Ιδιαίτερα η βιταμίνη Β5 προσφέρει στον οργανισμό ενυδάτωση και αντοχή στη θερμότητα. Διατροφικές πηγές: ξηροί καρποί, πουλερικά, ψάρια, αυγά, λαχανικά, γιαούρτι, ζυμαρικά, δημητριακά.
Βιταμίνη Ε. Ενισχύει το μαύρισμα και προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος. Η έλλειψή της προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα της επιδερμίδας.
Διατροφικές πηγές: Σολομός, ελαιόλαδο, αμύγδαλα.
 Ιχνοστοιχεία. Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Διατροφικές πηγές: Γαρίδες, μύδια, χταπόδι, κοτόπουλο, κάσιους, ρύζι, καρύδια.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Βελτιώνουν την κεράτινη στιβάδα του δέρματος.
Διατροφικές πηγές:  Σολομός, ηλιέλαιο, σαρδέλες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σημαντική είναι και η ενυδάτωση, καθώς, αν δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά όπως και ο κίνδυνος για δερματικά εγκαύματα. Γι’ αυτό:
• Αυξήστε την καθημερινή κατανάλωση υγρών (π.χ. χυμοί, γάλα, νερό).
• Αποφύγετε το αλκοόλ.
• Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ και γιαούρτι.
• Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά (γλυκά, κόκκινο κρέας, σάλτσες, τηγανητά), καθώς αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου