Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

ΕΥΒΟΙΑ

 
Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, μετά την Κρήτη, του ελληνικού αρχιπελάγους και το τρίτο μετά την Κύπρο της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι χωρισμένη από την κυρίως χώρα της Ελλάδας από τον Ευβοϊκό κόλπο. Στο κοντινότερο σημείο με τη Στερεά Ελλάδα είναι κτισμένη η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, η Χαλκίδα, όπου υπάρχει η μία εκ των δύο ζεύξεων του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας. Προσφάτως χτίστηκε και η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας, από τις μεγαλύτερες κρεμαστές γέφυρες της Ευρώπης.

Χωρίζεται σε τρία μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα: τη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Eύβοια. Σημαντικότατα αστικά κέντρα είναι η Aιδηψός, το Aλιβέρι, η Aμάρυνθος, η Aρτάκη, το Bασιλικό, η Eρέτρια, η Iστιαία, η Kύμη, η Kάρυστος και η Λίμνη. Oι ψηλότερες κορυφές της είναι η Δίρφυς, το Kανδήλι και το όρος Όχη. Έχει άριστα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον απαιτητικότερο επισκέπτη.

Tο Βόρειο τμήμα της Εύβοιας ξεχωρίζει από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς είναι ο ιδανικός συνδυασμός του καταπράσινου δασώδους ορεινού περιβάλλοντος με τις ανυπέρβλητες σε ομορφιά ακτές, που το περιβάλλουν.
Ολόκληρη η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας χαρακτηρίζεται από μια λαμπρή ιστορία και παρακαταθήκες μεγάλων πολιτισμών που ανέπτυξαν μεγάλη πολιτισμική δραστηριότητα σε όλες τις ιστορικές περιόδους, καθώς και περιοχών συνδεδεμένων πότε με τη μυθολογία και πότε με καθοριστικές στιγμές της ιστορίας του ελληνισμού.

H Κεντρική Εύβοια απαριθμεί πανέμορφα χωριά στις πλαγιές της Δίρφυς, την ιστορική Ερέτρια και φιλοξενεί μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, τη Χιλιαδού. Η Κεντρική Εύβοια με την πλούσια ιστορία της, τις μαγικές ακρογιαλιές και την πλούσια φύση, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την υπόλοιπη Εύβοια.

Η Νότια Εύβοια, εξίσου ενδιαφέρουσα και αναπτυγμένη τουριστικά, έχει να επιδείξει μια προσωπικότητα εντελώς διαφορετική από αυτή του Βορρά, ολοκληρώνοντας την πολυμορφία τουριστικών εφοδίων της Εύβοιας.
Απέχοντας μόλις 50 χλμ. από την Αττική, δίκαια η Καρυστία μπορεί να θεωρηθεί το ανατολικότερο προάστιο της ελληνικής πρωτεύουσας και ταυτόχρονα το βορειότερο νησί των Κυκλάδων. Τα πορθμεία Ν. Στύρων, Αλμυροποτάμου, Μαρμαρίου και Καρύστου, διατηρούν με μεγάλη συχνότητα καθημερινή επικοινωνία με τις ακτές της Αττικής, ενώ το εσωτερικό οδικό δίκτυο διευκολύνει τη διακίνηση των επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου