Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Το κοχύλι το κατασκευάζουν ζώα που λέγονται Μαλάκια, για να προστατέψουν το μαλακό σώμα τους. Αποτελούν ένα απο τα μεγαλύτερα φύλα του ζωικού βασιλείου με πάνω απο 130.000 είδη. Το σώμα τους αποτελείται βασικά απο το κεφάλι, το πόδι, το μανδύα και το σπλαχνικό σάκο. Περιλαμβάνουν τα Δίθυρα, όπου ανήκουν τα μύδια και τα στρείδια, τα Γαστερόποδα, όπως τα σαλιγκάρια και τα Κεφαλόποδα, όπως οι σουπιές, και ο ναυτίλος. Οι ναυτίλοι απαντώνται σήμερα σε μόνο 3 ή 4 είδη που ζουν στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό, κυρίως στη Νέα Καληδονία.

Η επιστημονική μελέτη των οστράκων ξεκινά στην αρχαία Ελλάδα τον 4ο π.X. αιώνα από τις εργασίες του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. O Αριστοτέλης, πρωτοπόρος ζωολόγος, φιλόσοφος και φυσιοδίφης, στην "περί ζώων ιστορία" περιγράφει με εξαιρετική λεπτομέρεια το διαχωρισμό των μαλακίων σε "μαλακόστρακα" και "οστρακόδερμα". Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα και της ομορφιάς, αναδύθηκε από τη θάλασσα μέσα από ένα κτένι κοντά στις ακτές της Κύπρου. Τον 15ο π.X. αιώνα στην Τύρο και τη Σιδώνα, ένα είδος οστράκου χρησίμευε για την πορφυρή βαφή των ενδυμάτων και αργότερα των χιτώνων των Ρωμαίων και Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Κατά τον Πλίνιο Γάιο η διαδικασία αφορούσε το βράσιμο κατακερματισμένων οστράκων και την εκχύλιση του χρώματος, σε συγκεκριμένους χώρους, τα "Πορφυρεία". Για ένα γραμμάριο βαφής χρειάζονταν 10.000 πορφύρες.

Η πορφύρα είναι χρωστική ουσία που παράγεται με την επεξεργασία του οστράκου Haustellum brandaris και η οποία δίνει ανεξίτηλο βαθυκόκκινο χρώμα. Ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη λόγω της δυσκολίας παρασκευής και της σπανιότητας των οστράκων από τα οποία παράγεται, οπότε η χρήση ενδυμάτων βαμμένων με πορφύρα ήταν από την κλασσική αρχαιότητα ένδειξη πλούτου και εξουσίας. Έτσι, με το χρώμα της πορφύρας βάφονταν μεταξύ άλλων ορισμένα ενδύματα βασιλιάδων και αυτοκρατόρων.
01_s.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου