Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου. Βρίσκεται στο σημείο συνάντησης τριών ηπείρων - Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.
Αποτελείται από ένα μεγάλο ηπειρωτικό τμήμα, το νότιο άκρο των Βαλκανίων, το οποίο ενώνεται με την πρώην ηπειρωτική Πελοπόννησο, από τον Ισθμό της Κορίνθου, αφού η Πελοπόννησος μετά την κατασκευή της διώρυγας της Κορίνθου είναι στην πραγματικότητα νησί.
Η χώρα περικλείεται από το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος. Έχει 16,000 χιλιόμετρα ακτογραμμής εκ των οποίων 7500 βρίσκονται γύρω από τα 2000 νησιά και νησίδια του ελληνικού αρχιπελάγους, κάτι που προσδίδει ένα σπάνιο γεωμορφολογικό χαρακτηριστικό για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η χώρα διαθέτει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο θαλάσσιο δίκτυο μεταφορών που εξυπηρετούν όλα τα ελληνικά νησιά.
Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά και επίσης καθημερινά δρομολόγια από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα προς την Ιταλίας ( Ανκόνα, Μπάρι, Μπρίντιζι, Βενετία και Τεργέστη).

Λιμάνια Ηπειρωτικής Ελλάδας

Άγιος Κωνσταντίνος, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ερμιόνη, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Καβάλα, Κυλλήνη, Λαύριο, Πάτρα, Πειραιάς, Πόρτο Χέλι, Ραφήνα
 

Νησιά Σαρωνικού

Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα

Κυκλάδες

Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δήλος, Ίος, Κέα (Τζιά), Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη (Θήρα), Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος, καθώς και οι "Μικρές Κυκλάδες" που αποτελούνται από τα νησιά Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχινούσσα.
 

Κρήτη

Χανιά (Σούδα), Ηράκλειο, Λασσίθι (Άγιος Νικόλαος, Σητεία), Ρέθυμνο

Δωδεκάνησα

Αστυπάλαια, Χάλκη, Κάλυμνος,Κάρπαθος, Κάσος, Κως, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη και Τήλος
 

Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου

Θάσσος, Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Σαμοθράκη, Χίος

 

Νησιά Σποράδων

Αλόνησσος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος
 

Ιόνια Νησιά

Κέρκυρα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Λευκάδα, Μανδράκι, Μεγανήσι, Παξοί, Ζάκυνθος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου