Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

ΧΙΟΣ

ΠΑΡΑΛΙΕΣ 

Οι πολυάριθμες παραλίες της Χίου ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Μερικές από τις ωραιότερες και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού βρίσκονται κοντά στην πόλη: Καρφάς, Μέγα Λιμνιώνας, Αγία Φωτιά, Αφανής Ναύτης, Όρμος Λω και Δασκαλόπετρα. Στα δυτικά βρίσκονται οι καταπληκτικές παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά: Ελίντα, Τιγάνι, Μετόχι, Μάναγρος, Λήμνος και Αγία Μαρκέλλα. Άλλες ωραίες παραλίες που είναι και οι πιο κοσμοπολίτικες της Χίου βρίσκονται στα νότια: Κώμη, Μαύρα Βόλια, Βρουλίδια. Τέλος αξίζει να κολυμπήσετε στην παραλία του Ναγού με τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της. Στη συνέχεια ακολουθεί μία λίστα με όλες τις παραλίες του νησιού.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 

Η Χίος λόγω της στρατηγικής της θέσης, έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των αιώνων. Στα διάφορα χωριά του νησιού μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει δείγματα διαφορετικών ιστορικών περιόδων από διάφορους κατακτητές που πέρασαν από το νησί. Ακολουθεί μια χρονολογική αναφορά στις τοποθεσίες που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.
ΜΟΥΣΕΙΑ
Στη Χίο υπάρχουν μουσεία, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα που μαρτυρούν την ιστορία του νησιού.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου βρίσκεται στην οδό Μουσείου, περίπου 100 μέτρα νότια του λιμανιού.
Το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλεως (Πλατεία Βουνακίου). Το κτίριο του μουσείου είναι ένα οθωμανικό τζαμί.
Το Παλατάκι του Ιουστινιάνι , είναι ένα μικρό κίριο που βίσκεται στην είσοδο του Κάστρου της Χίου. Πρόκειται για την οικεία της Γενουατικής οικογένειας Ιουστινιάνη, η οποία διοικούσε το νησί για μεγάλη χρονική περίοδο στα χρόνια του Μεσαίωνα. Σήμερα αποτελεί μικρό μεσαιωνικό μουσείο.
Το Μουσείο της Νέας Μονής βρίσκεται στο μοναστήρι της Νέα Μονής, στο κέντρο του νησιού, μεταξύ των χωριών Καρυές και Αυγώνυμα. Η Νέα Μονή είναι το πιο γνωστό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής όλων των νησιών του Αιγαίου.
Το Ναυτικό Μουσείο της Χίου χαρακτηρίζεται από μια έντονη ναυτική παρουσία στη διάρκεια των ετών. Είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα οι Χιώτες είναι ιδιοκτήτες του περισσότερου από του μισού ελληνόκτητου στόλου.
Η Βιβλιοθήκη Κοραή και το Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη στεγάζονται στον ίδιο χώρο που βρίσκεται στην οδό Κοραή, στο κέντρο της Χίου δίπλα από τη Μητρόπολη, στη στο τέλος νότιας πλευράς της οδού Απλωταριάς, που αποτελεί τον πιο γνωστο εμπορικό δρόμο του νησιού. Η Βιβλιοθήκη του Κοραή είναι μια από τις παλιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Σε αυτήν μπορεί ο επισκέπτης να μελετήσει βιβλία που έγραψε ο Αδαμάντιος Κοράης καθώς και βιβλία που δόθηκαν σε αυτόν ως δώρο από το Γάλλο Αυτοκράτορα Ναπολέων.
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Συγγρού, στο κέντρο της πόλεως. Συγκεκριμένα απέχει μόλις μερικά μέτρα από την κεντρική πλατεία (Πλατεία Βουνακείου).
Το Λαογραφικό Μουσείο του Γυμνασίου Καλλιμασιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου