Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

ΝΗΣΙ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Δεν έχει αεροδρόμιο, ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, clubs, εστιατόρια. Και όμως το Tristan da Cunha αποτελεί ως τουριστικός προορισμός ένα όνειρο ζωής για πάρα πολλούς.

Δε το λένε «το πιο απομονωμένο νησί του κόσμου» για πλάκα: το Tristan da Cunha βρίσκεται στο Νότιο Ατλαντικό και απέχει 2.850χλμ. από το Κέιπ Τάουν (την πιο κοντινή σε αυτό μεγάλη πόλη) και 3.353χλμ. από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ο κοντινότερος οικισμός απέχει 2.429χλμ. και είναι το νησί της Αγίας Ελένης (St. Helena Island), γνωστό ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα.


Στη σύγχρονη ιστορία, αν εξαιρέσουμε τη φήμη του μεταξύ των συλλεκτών γραμματοσήμων, το Tristan da Cunha βρέθηκε πρώτη φορά στο προσκήνιο το 1961, όταν από το ηφαίστειο του νησιού άρχισε να βγαίνει πυκνός καπνός και τα κοντινότερα πλοία ειδοποιήθηκαν να παρεκκλίνουν της πορείας τους προκειμένου να βοηθήσουν στην εκκένωσή του. Μόλις η ηρεμία επανήλθε, οι 300 κάτοικοι ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα την επιστροφή στην πατρίδα τους σνομπάροντας το μοντέρνο κόσμο.
Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με το επίσημο site ανέρχονται μόλις στους 262 (με 8 όλα κι όλα επώνυμα, από τα οποία το 8ο προστέθηκε το 1986 όταν μια Τριστανή παντρεύτηκε έναν σκοτσέζο που αποφάσισε να ζήσει μαζί της στο νησί) και συμβιώνουν ειρηνικά σαν μία μονιασμένη κοινότητα κοινοκτημοσύνης. Η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά και το νόμισμα είναι η βρετανική λίρα, μιας και το Tristan da Cunha αποτελεί βρετανική αποικία και οι κάτοικοι του θεωρούνται Βρετανοί υπήκοοι. Μάλιστα, ο μοναδικός οικισμός του νησιού αποκαλείται «το Εδιμβούργο των 7 Θαλασσών».


Το να φτάσει κανείς εκεί αποτελεί μία περιπέτεια από μόνη της και χρειάζεται καλό σχεδιασμό (ίσως χρειαστεί να έχετε προγραμματίσει την κάθε σας κίνηση ένα χρόνο πριν την αναχώρησή σας), καθώς και ισχυρή θέληση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκινούν το ταξίδι τους χωρίς να έχουν κάνει την προαπαιτούμενη έρευνα και δεν καταφέρνουν ποτέ να πατήσουν το πόδι τους.
Πρώτα απ’ όλα, για να σας επιτραπεί η είσοδος στην περιοχή θα πρέπει να έχετε πάρει την έγκριση του υπεύθυνου συμβουλίου. Σοβαρά. Πρέπει να στείλετε ένα e-mail στην Secretary to the Administrator με τα ονόματα σας, το σκοπό και τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Αναλόγως των απαντήσεών σας μπορεί να ακολουθήσουν περαιτέρω ερωτήσεις. Επιπροσθέτως, το e-mail θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ένα αντίτυπο του ποινικού σας μητρώου. Το συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο σε όποιον θεωρηθεί ανεπιθύμητος.
Όταν (και εφόσον) περάσετε το τεστ των υπευθύνων, το ταξίδι μπορεί να αποδειχτεί πολύ απαιτητικό. Υπό νορμάλ συνθήκες, υπάρχουν 10 προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων από το Κέιπ Τάουν, εκ των οποίων τα 9 εκτελούνται από ένα φορτηγό και δύο αλιευτικά σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν μόλις 12 επιβάτες. Το μοναδικό δρομολόγιο με κανονικό πλοίο και δυνατότητα μεταφοράς 30 επιβατών πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο και, όπως καταλαβαίνετε, είναι περιζήτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου