Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Χαβιάρι

Το πιο νόστιμο και κατά συνέπεια και το πιο ακριβό είναι το Beluga, το οποίο προέρχεται από το μεγαλύτερο σε μέγεθος οξύρυγχο. Το Osetra προέρχεται από το μεσαίο σε μέγεθος οξύρυγχο και το Sevruga από το μικρότερο οξύρυγχο της οικογένειας. Ο οξύρυγχος από τον οποίο προέρχεται το Beluga ζυγίζει περίπου 500 κιλά και απαιτούνται περίπου 20 χρόνια μέχρι να μπορέσει να παράγει τα πρώτα αυγά. Η μέση ηλικία του υπολογίζεται στα 100 χρόνια. Η Beluga κάνει μεγάλα, μαλακά αυγά, πιο λιπαρά και με πιο ουδέτερη γεύση από την Osetra. Η Osetra κάνει μεσαίου μεγέθους αυγά, αντιπροσωπεύει γύρω στο 30% της παγκόσμιας αγοράς και στη γεύση της ξεχωρίζει κάποια νότα φουντουκιού. Η Sevruga δίνει μικρότερους κόκκους, είναι το πιο διαδεδομένο είδος και αποτελεί το 65% της παραγωγής, ενώ έχει χαρακτηριστική έντονη γεύση. Το χαβιάρι είναι ευαίσθητο προϊόν και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη μεταφορά και συντήρησή του. Χρειάζεται συνεχή ψύξη, στους 2-3 βαθμούς κάτω από το μηδέν, και τακτικό αναποδογύρισμα των κουτιών μέσα στα οποία φυλάσσεται, ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα το λίπος των αυγών και να μην ξεραίνονται. Διαφορετικά, τα αυγά αλλοιώνονται! Συντηρείται στο ψυγείο, τοποθετώντας το βαζάκι μέσα σε ένα δοχείο με θρυμματισμένο πάγο. Το συνδυάζουμε με φρέσκα ψωμάκια με ή χωρίς βούτυρο. Παραδοσιακό συνοδευτικό ποτό είναι η παγωμένη βότκα ή η σαμπάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου