Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Γαρίδες με σουσάμι και σάλτσα λεμονιού

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα: 1 κιλό γαρίδες φρέσκιες καθαρισμένες μετρίου μεγέθους, τα ασπράδια από 2 μεγάλα αυγά, ¼ του φλιτζανιού νισεστέ (κορν φλάουερ), ¼ του φλιτζανιού σουσάμι, καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού, ξύσμα από μισό λεμόνι (προαιρετικά για έξτρα άρωμα), 1 κουταλιά της σούπας άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια εξαιρετικά ψιλοκομμένα. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με ένα σύρμα μαζί τα ασπράδια, το νισεστέ, το σουσάμι, το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να φουσκώσει λίγο το μίγμα. Ουσιαστικά θα γίνει ένα είδος κουρκουτιού. Προσθέστε τις γαρίδες και ανακατέψτε να καλυφθούν καλά από το κουρκούτι. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το λάδι και τηγανίστε τις γαρίδες σε δόσεις, μέχρι να γίνουν τραγανές και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα, περίπου 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Καθώς τις βγάζετε από το τηγάνι, μεταφέρετέ τις σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Αδειάστε το λάδι από το τηγάνι, σκουπίστε το ένα χαρτί κουζίνας, βάλτε το πίσω στο μάτι και ρίξτε το χυμό, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Βράστε σε δυνατή φωτιά τη σάλτσα για 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα σιρόπι. Ο όγκος θα ελαττωθεί περίπου στο 1/3.  Προσθέστε τις γαρίδες και το κρεμμυδάκι, ανακατέψτε καλά να καλυφθούν καλά οι γαρίδες με τη σάλτσα και μαγειρέψτε τα υλικά όλα μαζί για ένα ακόμη λεπτό να δέσουν. Πριν τις σερβίρετε πασπαλίστε τις με λίγο έξτρα σουσάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου