Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Ψαρόσουπα βελουτέ με γαρίδες και ούζο

Υλικά για τη συνταγή μας: 1 1/2 Κιλό ψάρια για σούπα (Διάφορα μικρά πετρόψαρα, σκορπίνες, πεσκανδρίτσες, μπακαλιαράκια κ.α.) μόνα τους ή και όλα μαζί. Οσο πιο πολλά και διαφορετικά τόσο πιο νόστιμη η σούπα.
3 πατάτες
4 καρότα
1 ματσάκι σέλινο 
2 μεγάλα κρεμύδια
1 μαραθοριζα
Λίγο φρέσκο τζιντζέρ
Λίγο ούζο
Το ξύσμα και το χύμο απο 2 λεμόνια
Ελάχιστο ελαιόλαδο 300 gr γαρίδες φρέσκες

Εκτέλεση:  Ξεκινάμε καθαρίζοντας και χοντροκόβοντας τα λαχανικά μας, τα βάζουμε στην κατσαρόλα όλα μαζί μαζι με το νερό το λάδι και το αλάτι και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Μέχρι να βράσουν, καθαρίζουμε τις γαριδούλες και τις μαρινάρουμε με το ούζο και το ξύσμα λεμονιου.  Μόλις βράσουν τα λαχανικά τα βγάζουμε σε ένα μπώλ και ρίχνουμε τα ψάρια στην κατσαρόλα. Τα βράζουμε για 10-15 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα και το μέγεθος τους. Μόλις βρασουν τα ψάρια τα αφαιρούμε απο το ζωμό και τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγο. Σουρώνουμε το ζωμό και τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Καθαρίζουμε τα ψάρια μας με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην καούμε αλλα και να μην μας ξεφύγουν κόκκαλα. Αν τα ψάρια σας είναι πολλά ή μεγάλα, ξεχωρίστε μερικά φιλέτα σε μια πιατέλα με μερικά απο τα λαχανικά και σερβίρετε τα στο τραπέζι με λαδολέμονο και σπιτική μαγιονέζα. Πίσω στη σούπα μας, ρίχνουμε το καθαρισμένο ψάρι και τα λαχανικά και λιώνουμε με το pimmer μας μέχρι να έχουμε μια βελούδινη σούπα. Αν δεν έχουμε pimmer μπορούμε να λιώσουμε τα λαχανικά και το ψάρι στό μπέντερ και τα ξαναρίχνουμε στο ζωμό.Φέρνουμε τη σούπα μας σε βρασμό ξανά και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες με το ξύσμα αφού τις σουρώσουμε απο το ούζο. Βράζουμε για 5 ακόμα λεπτά και τέλος ρίχνουμε το λεμόνι μας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σβήνουμε το μάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου