Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια χαρίζουν γερή καρδιά λένε οι επιστήμονες, και αυτή είναι όντως η πραγματικότητα. Αν και ο όρος «λιπαρά ψάρια» δεν ακούγεται και τόσο ελκυστικός για τους περισσότερους, αυτά τα ψάρια είναι τα πιο ευεργετικά για την υγεία μας. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η πέρκα, η παλαμίδα και το σκουμπρί είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την ανθρώπινη υγεία. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το Ω3 και Ω6, που έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται άμεσα με την προστασία από καρδιοπάθειες και καρκίνους. Τα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 μπορούν να προλάβουν τη στένωση των αγγείων της καρδιάς και να θωρακίσουν την υγεία μας. Αυτές οι ουσίες που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια συμβάλλουν κατά των θρομβώσεων και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων συνδέεται άμεσα με τη μείωση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, που σχετίζονται με καρδιακές νόσους. Η απορρόφηση των οξέων αυτών από τον οργανισμό προκαλεί τη μείωση της χοληστερόλης που φράζει τα αγγεία και οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Σε αντίθεση με το λίπος που υπάρχει στο κρέας, τα ψάρια περιέχουν εξαιρετικά καλής ποιότητας λίπος (Ω3 και Ω6) που προστατεύει την καρδιά γιατί δεν είναι κορεσμένο, και άρα δεν προκαλεί διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία. Πρόσφατες έρευνες σε άτομα με ιστορικό εμφραγμάτων απέδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν πολύ ψάρι είχαν τελικά μικρότερο ποσοστό ισχαιμικών επεισοδίων, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονταν με καρδιακό πρόβλημα μειώθηκαν κατά 20%. Παρόμοια έρευνα έδειξε ότι οι Εσκιμώοι που τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ψάρια σπανίως πάσχουν από κάποια καρδιακή νόσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου