Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Θαλάσσια ανεμώνη & ψάρι κλόουν-Οι κολλητοί

Η θαλάσσια ανεμώνη δεν είναι φυτό, αλλά ζώο, που τα πλοκάμια του είναι κολλώδη και δηλητηριώδη και δίνουν τη δυνατότητα στο πλάσμα αυτό να αρπάζει και να τρώει όχι μόνο μικροροργανισμούς, αλλά και αρκετά μεγάλα ψάρια, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της ανεμώνης. Όμως υπάρχει ένα ψάρι που ζει μαζί της.
Το ψάρι Κλόουν της ανεμώνης (Clown Anemonefish), μπορεί να αναγνωριστεί από το πορτοκαλί του χρώμα, με τις τρεις λευκές ράβδους, μία στο κεφάλι, μία στη μέση και μία στην ουρά, οι οποίες έχουν μαύρο περίγραμμα. Αυτό το είδος ψαριού φτάνει τα 8 εκατοστά σε μήκος και τρέφεται με φύκια και ζωοπλαγκτόν.
Το ψάρι Κλόουν συνήθως ζει στα πλοκάμια δυο ειδών θαλάσσιων ανεμώνων. Στους προστατευόμενους παράκτιους ύφαλους το ψάρι ζει στην ανεμώνη Stichodactyla gigantea, ενώ στους εξωτερικούς ύφαλους ζει στην ανεμώνη Heteractis magnifica. Τα πλοκάμια της ανεμώνης σκοτώνουν τα άλλα ψάρια μόνο με την αφή, αλλά το ψάρι Κλόουν εκκρίνει ένα ειδικό υγρό που τα τσιμπήματα της ανεμώνης δεν αντιδρούν πάνω του. Το ψάρι αυτό βρίσκεται σε βάθη από 1 μέτρο έως 12 μέτρα. Κατοικεί στα ζεστά νερά των τροπικών ωκεανών και θαλασσών
..Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου