Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Κλόουν..(Νέμο)

Ψάχνοντας, βρήκαμε τον πραγματικό ΝΕΜΟ με την ξεχασιάρα φίλη του, ψάρια που ζούνε σε θαλάσσιες ανεμώνες, ακίνδυνες για αυτά, επικίνδυνες όμως για τα υπόλοιπα, για αυτό και αποτελούν το στέκι τους.
Η θαλάσσια ανεμώνη ανήκει στη κατηγορία των ασπόνδυλων ζώων.
Η θαλάσσια ανεμώνη δεν είναι φυτό, αλλά ζώο, που τα πλοκάμια του είναι κολλώδη και δηλητηριώδη και δίνουν τη δυνατότητα στο πλάσμα αυτό να αρπάζει και να τρώει όχι μόνο μικροροργανισμούς, αλλά και αρκετά μεγάλα ψάρια, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της ανεμώνης.
Η θαλάσσια ανεμώνη μπορεί να μετακινηθεί αλλά με αργό ρυθμό εκατοστό-εκατοστό.
Όποιο ψάρι ακουμπήσει τα πλοκάμια της θα παραλύσει και θα ακινητοποιηθεί. Τότε με μια αιφνίδια κίνηση θα το αρπάξει και θα το οδηγήσει στο στόμα της. Μετά από λίγη ώρα η θαλάσσια ανεμώνη θα αποβάλει τα υπολείμματα που δεν χώνεψε.
 Το ψάρι-κλόουν είναι το μόνο ψάρι - φίλος της- που το δηλητήριό της δεν το επηρεάζει. Αυτό το ψάρι εκκρίνει ένα ειδικό υγρό που τα τσιμπήματα της ανεμώνης δεν αντιδρούν πάνω του. Το ψάρι - κλόουν βρίσκει καταφύγιο μέσα στα πλοκάμια της ανεμώνης για να μην το φάνε τα άλλα ψάρια.

Το ψάρι - κλόουν ανταμείβει την ανεμώνη προσελκύοντας άλλα ψάρια για να τα τρώει εκείνη. Έρευνες απέδειξαν ότι η ανεμώνη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου